?: מה זה נגישות, ומיהו אותו יועץ נגישות?
החוק מגדיר שכל אדם בעל מוגבלות כלשהי בהליכה (ניידות) ,ראייה או שמיעה זכאי לשירות ציבורי הכולל אפשרות להגעה וכניסה למבנה, קבלת שירות שיוויוני ולא מפלה.
יועצי נגישות הינם בעלי מקצוע אשר עברו השתלמות מקצועית ובידם לתת אישור למחזיק המבנה או היזם על כשרות המבנה והתאמתו לאנשים עם מוגבלויות ,ובמידת הצורך אף להעניק הנחיות תכנוניות על מנת להפוך את המבנה לנגיש.
?: האם כל מבנה חייב באישור יועץ נגישות?
התשובה לכך היא לא, רק מבנה ציבור המשרתים קהל כגון: מתנ"סים ,בית-כנסת , קאנטרי קלאב ,וכד'.
כל בנייני ציבור חדשים, בבניינים חדשים המשמשים למגורים, רק כאשר מקימים למעלה מ-6 דירות עם חדר מדרגות משותף.
בעלי עסקים הטעונים רישיון עסק (עסקים גדולים).
?: מתי עליי לפנות ליועץ נגישות?
בדרך כלל הרשות המקומית דורשת אישור יועץ נגישות לאחר קבלת החלטת הועדה, אולם כדאי לפנות ליועץ הנגישות כבר בשלב התכנון עמ"נ לקבל חות דעת מקצועית והנחיות תכנוניות.
?: אם מדובר במבנה ישן ואין אפשרות להתאימו לנגישות, מה עושים אז?
גם לכך המחוקק נתן דעתו וישנם מקרים בהם ניתן פטור מדרישות הנגישות אם זה פטור מסיבות הנדסיות או פטור מסיבות אדריכליות. ולכן, יש לבחון כל מקרה לגופו.
?: קיבלתי אישור וחוות דעת מיועץ נגישות ולא ביצעתי את ההנחיות, מה יכולים לעשות לי?
אם מדובר בהליך של היתרי בניה ,הרי שוועדה המקומית לא תנפיק אישור איכלוס וטופס 4 למבנה.
אם מדובר על מבנה שעבר אישור לתוספת בניה, הרי שגם אז לא יינתן אישור איכלוס ולא ישחררו ערבויות בנקאיות.
אם מדובר על רישוי עסק, העירייה לא תנפיק רישיון עסק או אפילו תשלול אותו.
?: אני בעל עסק, אליי לא מגיעים אנשים עם מוגבלויות למה אני צריך להנגיש את העסק?
טענה זו נשמעת לא מעט, אולם בעלי עסקים שביצעו הנגשה לעסק שלהם גילו קהל לקוחות חדש שעד עכשיו לא הגיעו אליהם בגלל שהעסק לא היה נגיש.
יש לשים לב !, המחוקק קבע שאדם עם מוגבלויות שנפגע מעסק או ממבנה לא נגיש יכול להגיש תביעה עד לגובה של 50,000 ש"ח וזאת ללא הוכחת נזק !!!
לא כל בית עסק חייב להיות נגיש ,רק בתי עסק שהוגדרו בחוק כ"מקום ציבורי" חייבים בנגישות, לא כל העסק חייב להיות נגיש אלא רק האזור המיועד לציבור, במבנים קיימים ישנם בחוק הקלות מסוימות בדרישות הנגישות ולכן יש לבדוק כל מקרה לגופו.
?: אם אין אפשרות להנגיש את העסק מה אז ניתן לעשות?
במקרים בהם יש קושי לבצע נגישות בעסק ניתן לבקש "פטור מנגישות" מה"נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות" הנציבות היא חלק ממשרד המשפטים והוא אמון על כל נושא הנגישות ,בחוק הנגישות קבעו 3 קריטריונים לקבלת פטור מנגישות:
קושי הנדסי: במקרים בהם לא ניתן לבצע נגישות בגלל קושי הנדסי מוכח (קיים חו"ד של מהנדס מבנים שביצוע הנגישות יפגע ביציבות המבנה...)
נטל כלכלי כבד: במקרים בהם העלות לביצוע הנגישות היא יקרה יחסית לבעל עסק (לדוגמא: בעל חנות קטנה שמחזור עסקיו לא גבוהה ,לא יכול להתקין מעלית שעלותו ותחזוקו גבוהה), במקרים מעין אלה יש להגיש לנציבות דו"ח עסקי של 3 שנים האחרונות ערוך בידי רואה חשבון ,והנציבות תדון אם להעניק פטור או לא.
ערך היסטורי: מבנים ישנים המיועדים לשימור או שיש להם ערך היסטורי ולא ניתן לשנות את המבנה.
כל מקרה נידון לגופו , הבקשה מוגשת לנציבות דרך הרשות המקומית וחייבת לכלול חו"ד של מורשה נגישות.